flip it

"Ulf og Karin" fikk omtrent dobbelt så mange tilbud om bolig som "Ali og Laila".

Finnes rasisme og etnisk diskriminering i Norge?

Norge er ikke et rasistisk land, men rasisme finnes i Norge. Den påvirker livskvaliteten til en del mennesker.

Om rasisme og etnisk diskriminering finnes, kan man faktisk teste selv. Prøv dette:

Sett inn to boligannonser i samme avis hvor du søker etter å leie en leilighet. Annonsene bør være like. Den eneste forskjellen bør være at du underskriver dem med ulike navn. Den ene annonsen kan for eksempel underskrives med "Ulf og Karin", og den andre med "Ali og Laila".

Da Antirasistisk Senter gjorde dette, fikk "Ulf og Karin" omtrent dobbelt så mange tilbud om bolig som "Ali og Laila".

Obiora Banner 2008

Visste du at...?

I 2016 ble det anmeldt nesten 175 hatsaker til politiet i Oslo. I 108 av disse sakene hadde folk blitt utsatt for hatkriminalitet på etnisk grunnlag. Det vil si rasisme.

Politiet tror det er mange som velger å ikke anmelde når de blir utsatt for rasistisk hatkriminalitet.

I tillegg til massakren den 22. juli 2011 har det har vært flere rasistiske drap i Norge. Drapet på Benjamin Hermansen i 2001 er kanskje det mest kjente.

I 2008 ble norsk-somalieren Mahmed Jamal Shirwac drept av en etnisk norsk mann. Mannen hadde skrevet mange rasistiske ting på nettet.

Institutt for samfunnsforskning (ISF) og FAFO oppdaget noe lignende da de testet det norske arbeidsmarkedet. De sendte inn to veldig like jobbsøknader, og underskrev søknadene med navnene "Saera Rashid" og "Ida Johannessen". Det var i alt 1800 arbeidsgivere med i testen. Både "Saera Rashid" og "Ida Johannessen" ble innkalt på intervjuer hos 522 arbeidsgivere, men "Ida" ble i tillegg innkalt på 232 intervjuer som "Saera" ikke ble innkalt til. Det betyr at det var 232 arbeidsgivere som ikke ga "Saera Rashid" muligheten fordi hun hadde "feil" navn.

Dette betyr ikke at alle disse arbeidsgiverne har rasistiske holdninger. Noen har kanskje det. For andre arbeidsgivere er det kanskje det at vi har lett for å ansette folk som vi tror ligner på oss selv. Forskerne som gjorde undersøkelsen, intervjuet arbeidsgiverne etterpå. Ingen av dem viste negative holdninger mot jobbsøkere med minoritetsbakgrunn. Resultatet blir likevel diskriminering.

Vet man egentlig alt man trenger å vite om "Saera Rashid" uten å ha møtt henne? Det kunne ha vist seg at "Saera Rashid" var en hyggeligere person enn "Ida Johannessen". Den eneste muligheten for å vite hvordan en person faktisk er, er å møte henne.

Drøftings-oppgaver

Hvorfor finnes det rasisme i Norge?

Img 6118

Visste du at...?

Det førte til store kontroverser da norsk-nigerianeren Eugene Ejike Obiora døde under en politi-pågripelse i 2006. Han ble lagt i bakken og døde av kvelning. Mange mente at politiet hadde brukt for mye makt på grunn av rasisme.

Innimellom diskuteres rasistisk språkbuk. Skjellsordet "neger" ble tidligere brukt om mennesker med bakgrunn fra Afrika. Ordet er et nedsettende begrep som stammer fra slavetiden i USA. Derfor er det ikke et nøytralt ord.

Mange minoritetsungdommer opplever også å diskrimineres på utesteder. Antirasistisk Senter har testet dette flere ganger i Oslo sentrum. Hver gang har vi funnet diskriminering. En gang ble en ung mann med afrikansk bakgrunn nektet adgang på fire av fem utesteder i løpet av én lørdagskveld. De hvite testpersonene slapp inn. På utestedene sa de at det var fordi han ikke sto på "gjestelisten". Det gjorde selvfølgelig ikke de hvite testpersonene heller. Gjestelistene finnes ofte ikke i det hele tatt. I tillegg ble han kalt med et stygt rasistisk skjellsord i køen til det ene utestedet, og det ble lagd apelyder etter ham fra en bil som kjørte forbi ham utenfor et annet utested.

Les mer:

aldrimer22juli.no: Hva er rasisme?HatkriminalitetAntisemittismeIslamofobiKonspirasjonsteorien om "Eurabia"DiskrimineringForebygging av rasisme, diskriminering og fordommerHvordan håndtere rasisme i skolenHøyreekstremisme i Norge i dag"Aldri mer" 22. juli 2011Undertrykking av samer i norsk historieBenjamin-drapet

Norsk folkehjelp: http://www.fordommer.no/

Store norske leksikon: https://snl.no/rasisme


Bilder:

  • Fra en demonstrasjon i forbindelse med Obiora-saken i 2008.
  • Foto: GAD/Wikimedia
  • 17. mai for alle. Foto: Samir Madad 2016. 

Sist oppdatert: 18/08/2017 17:48