flip it

"Når en mann kan forårsake så mye ondt, tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen"

"Aldri mer" 22. juli 2011

Det største terrorangrepet på norsk jord etter andre verdenskrig ble utført av en nordmann. Politiet visste ikke om ham fra før, og han utførte angrepet alene.

Klokken 15.25 22. juli 2011 eksploderte en bombe i en bil som stod parkert i Oslo. Bilen stod foran regjeringskvartalet. I dette bombeangrepet døde åtte mennesker, omtrent tretti mennesker ble alvorlig såret, og regjeringskontorene ble veldig skadet. Mindre enn to timer senere startet skytingen mot ungdommer som deltok på AUF sin sommerleir på Utøya. 69 ble drept og 66 skadet. Kl 18.32 ble Anders Behring Breivik anholdt av politiet på Utøya, og terrorangrepene var over.

Dsc 3923 1

Visste du at...?

Det største terrorangrepet på norsk jord etter 2. verdenskrig ble utført av Anders Behring Breivik 22. juli 2011.

77 mennesker ble drept og over hundre alvorlig skadet ved terrorangrepene fredag 22. juli 2011.

Gjerningsmannen ble dømt til 21 års forvaring for drapene.

Et manifest er en forklaring som skal gjøre noe tydeligere.

Fredag 22. juli 2011 er en dato som forandret Norge for alltid. Samme dag la gjerningsmannen ut et politisk "manifest" på Internett. Her forklarte han bakgrunnen for terrorangrepene. Han var og er en sterk motstander av innvandring, spesielt av muslimer. Han ga Arbeiderpartiet mye av skylden for innvandringen. Han ønsket å bidra til en borgerkrig for å gjøre Norge etnisk norsk. Et av formålene med terrorangrepene skal ha vært å skape oppmerksomhet omkring "manifestet".

Like etter terrorangrepene var Norge i sjokk. Hvordan vi taklet angrepene har vært med på å forme oss som nasjon. Statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet sa at vi ikke skulle møte volden med mere vold, men med kjærlighet. Gjennom sosiale medier som Facebook var det mange som fikk delt tankene sine. For eksempel ble det laget støttemarkeringer over hele landet. 25. juli var det fakkeltog mange steder i Norge og rosetog med over 200 000 mennesker i Oslo. Kronprins Haakon holdt den første talen etter rosetoget og sa: "Etter 22. juli 2011 kan vi aldri tillate oss å tenke at våre holdninger og meninger er uten betydning." Med det mente han at alle må skjønne at hva vi mener betyr noe.

13931634 10157239539820103 558144214 O

Visste du at...?

Utøya ble gitt i gave til AUF i 1950. Siden da har øya blitt brukt som leirsted. Utøya brukes også til opplæring av ungdom i AUF.

AUF er Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, "Arbeidernes ungdomsfylking"

Men alt som skjedde i etterkant var ikke bare rosetog og samhold.

Mange nordmenn med minoritetsbakgrunn opplevde å bli utsatt for hat like etter at terrorangrepene startet. Både på sosiale medier og i den virkelige verden var det noen som angrep folk de trodde var muslimer. Før vi fikk vite at det var en kristen nordmann som sto bak angrepene trodde de fleste at det måtte være et muslimsk angrep eller en avvist asylsøker.

Drøftings-oppgaver

Hvorfor tror du at vi har kalt denne nettsiden for aldrimer22juli.no?

Visste du at...?

Å være tilregnelig betyr at man skjønner hva man gjør.

Det finnes ikke en bestemt betydning av å være tilregnelig.

Barn under 15 år regnes ikke som tilregnelige. Det gjør heller ikke veldig psykisk syke folk, eller folk med psykisk funksjonshemming.

Rettsaken mot Anders Behring Breivik startet 16. april 2012. Den første tiden gikk med til å avgjøre om han var tilregnelig eller ikke. Etter norsk lov kan man ikke dømmes til fengsel for forbrytelser man har gjort mens man har vært utilregnelig. Etter to runder med omfattende kartlegging og utskifting av psykologiske sakkyndige ble Anders Behring Breivik funnet tilregnelig av norsk rett. Det gjorde at rettsaken kunne fullføres. 22. juni 2012 ble rettsaken avsluttet, og 24. august ble gjerningsmannen dømt til 21 års forvaring.

Visste du at...?

PST er Politiets sikkerhetstjeneste. PSTs hovedansvar er "å forebygge og etterforske straffbare handlinger mot rikets sikkerhet."

Det betyr at PST samler inn informasjon om folk som kan være en trussel. De etterforsker og gjør jevnlige trusselvurderinger.

Etter terrorangrepene har det vært mange forskjellige diskusjoner. I tillegg til gjerningsmannens tilregnelighet, har påvirkning fra høyreekstreme kilder blitt diskutert. Mange har også diskutert om det går an å gjennomføre slike angrep uten hjelp. En viktig diskusjon har vært om Politiets SikkerhetsTjeneste (PST) burde ha visst om ham på forhånd, og om de burde ha vært i stand til å stoppe angrepene før de skjedde. Også andre ting har blitt kritisert, for eksempel at det tok alt for lang tid før politiet kom fram til Utøya og fikk pågrepet mannen.

Visste du at...?

Gjerningsmannen var tidligere medlem av Fremskrittspartiets ungdom, men meldte seg ut i 2007.

Han var i årene før terrorangrepene aktiv i kommentarfeltene på flere høyreekstreme nettsteder. Han hadde kontakt med flere høyreradikale grupperinger.

Mannen bak terrorangrepene var en politisk terrorist. Han var påvirket av antimuslimsk propaganda på nettet. Et av de viktigste ideologiske forbildene hans var den norske bloggeren som er kjent som "Fjordman". "Manifestet" hadde sitater fra artikler skrevet av Fjordman. Dette er artikler hvor vestlige lands regjeringer blant annet beskyldes for landsforræderi. Vanlige borgere oppfordres til å ha våpen. Muslimer beskrives som en trussel som forsøker å ta over Europa.

Visste du at...?

22. juli-senteret ligger i det gamle regjeringskvartalet. Senteret ble åpnet på fireårsdagen for angrepene, 22. juli 2015.

Et minnesmerke er planlagt ved Utøya. Det har blitt utsatt flere ganger fordi man er uenig om hvordan det skal se ut og hvor det skal ligge..

Norge er et åpent demokrati. Vi skal ha en sterk, offentlig debatt. Det betyr også at mennesker har lov til å ha ekstreme meninger. Det som er viktig, er at vi andre svarer når noen snakker hatefullt om noen og lager fiendebilder. I Norge bør det være sånn at ingen skal si noe hatefullt uten at de får et klart og tydelig motsvar.

Fortsatt har vi år foran oss til å forsøke å forstå hva som skjedde. Denne nettsiden skal bidra til at noe lignende ikke skal skje igjen. Helle Gannestad som var medlem av AUF skrev på facebook: "Når en mann kan forårsake så mye ondt, tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen". Dette sitatet har etterpå blitt et symbol over samholdet vi opplevde i tiden etter 22. juli.

Drøftings-oppgaver

Hva kan man gjøre for at noe lignende ikke skal skje igjen?

Sist oppdatert: 19/10/2020 14:03