flip it

Konspirasjonsteorien brukes først og fremst på høyreekstreme blogger og nettsteder.

Konspirasjonsteorien om "Eurabia"

"Eurabia" er en konspirasjonsteori som påstår at Europas regjeringer i hemmelighet har bestemt at muslimer skal kolonisere Europa.

Ifølge Eurabia-teorien har regjeringene i europeiske land inngått hemmelige avtaler med arabiske land om å la dem overta Europa. For at et europeiske land skal få kjøpe olje fra arabiske land, skal de ha gått med på voldsom muslimsk innvandring. Dette er gradvis ment å gjøre hele Europa muslimsk. Europa skal bli "Eurabia".

Eurabia map

Visste du at...?

Å konspirere betyr at noen snakker hemmelig sammen for å skade noen andre. En konspirasjonsteori er når man tror på at myndigheter eller andre med makt gjør noe i hemmelighet, eller har en hemmelig plan, for å påvirke befolkningen.

Begrepet "Eurabia" brukes først og fremst av høyreradikale, men har blitt vanligere å bruke også av andre. Eurabia er en konspirasjonsteori om at noen med makt prøver å gjøre Europa om til et arabisk område.

Gisèle Littman, kjent som Bat Ye'or, er en kjent høyreradikaler og konspirasjonsteoretiker.

Personen som har fant opp denne konspirasjonsteorien, er Gisèle Littman. Hun er kjent som Bat Ye'or, født i Egypt, senere britisk statsborger. Hun har ikke kommet med noe fakta. Selv om det dreier seg om en fantasi som er skapt i forfatterens hode, er det ganske mange som tror på teorien.

Konspirasjonsteorien om Eurabia var også viktig for Anders Behring Breivik. Han skrev om Eurabia i manifestet han spredte samme dag som han begikk terrorangrepene 22. juli 2011. Begrepet "Eurabia" står 174 ganger i manifestet. Teorien er dermed en viktig del av begrunnelsen for terrorangrepene og massedrapene.

Drøftings-oppgaver

Hvorfor tror enkelte på konspirasjonsteorier som "Eurabia"?

Illuminati triangle eye

Visste du at...?

Noen høyreradikale politikere i Europa har referert til konspirasjonsteorien om Eurabia. En av dem er nederlenderen Geert Wilders. Han har ofte snakket aggressivt mot muslimer og innvandrere fra andre deler av verden.

Finansminister Siv Jensen har også fått kritikk for å ha brukt begrepet "snikislamisering" og at hun mener at islam holder på å få for mye påvirkning på det norske samfunnet.

Også i USA har det vært en økning i anti-muslimske hendelser. Etter at Donald Trump vant presidentvalget i 2016 har det vært mange flere angrep på muslimer.

Eurabia-teorien har blitt sammenlignet med Sions vises protokoller. Sions vises protokoller er en konspirasjonsteori fra begynnelsen av 1900-tallet. Den påstår at jøder arbeider i hemmelighet for å styre verden. Sions vises protokoller har mye av skylda for forfølgelsen av jøder på 1900-tallet, spesielt i Nazi-Tyskland.

Det kan være vanskelig å forstå hvordan noen kan tro på slike teorier. Ofte handler det om at de passer inn i fordommer man allerede har, for eksempel om jøder eller muslimer. Hvis noen faktisk tror at regjeringen i hemmelighet har forrådt landet, kan det også være lett å mene at det er riktig å bruke ulovlige virkemidler for å kjempe imot regjeringen. For eksempel med vold eller terror. Det er en av grunnene til at konspirasjonsteorier kan være farlige.

Fordommer og hat mot muslimer har blitt vanligere i Europa. Det var en del av bakgrunnen for overgrepene mot muslimer i Bosnia-Herzegovina og Kosovo på 1990-tallet.

Drøftings-oppgaver

Hva kan man gjøre for å motvirke konspirasjonsteorier?

Les mer:

aldrimer22juli.no: Islamofobi

Store norske leksikon: https://snl.no/Eurabia


Bilder: 

  • Kart over europeiske og arabiske land. Kilde: Eleland/Wikimedia
  • Illuminati-symbolet. Kilde: Wikimedia

Sist oppdatert: 18/08/2017 18:03