flip it

...sannsynligheten for å bli skutt og drept av en politibetjent er 3 ganger høyere hvis du er svart enn hvit.

Black Lives Matter

Black Lives Matter (BLM) en aktivistbevegelse som oppsto i USA i 2013 etter at den afro-amerikanske tenåringen Trayvon Martin ble skutt og drept av en hvit mann som drev med nabolagspatrulje.

Trayvon var på vei hjem fra nærbutikken da en mann kontaktet politiet ettersom han mente at Trayvon oppførte seg mistenkelig. Mannen ble bedt om å holde seg i ro, men han valgte allikevel å følge etter Trayvon. Det skal ha endt i en krangel hvor mannen avfyrte sitt våpen og drepte Trayvon. Mannen ble frikjent fordi retten mente han handlet i nødverge.


Det har skjedd flere ganger at svarte har blitt skutt og drept av politiet. Det har ført til mange store demonstrasjoner over hele USA. Bevegelsen "Black Lives Matter" protesterer mot det de mener er politivold, etnisk profilering og diskriminering av etniske minoriteter. "Black Lives Matter" handler om en opplevelse av at "svarte liv" er mindre verdt enn "hvite liv" i det amerikanske samfunnet. Dette gjelder også i resten av verden.

Visste du at...?

I 2009 var den vanligste inntekten for afroamerikanere rundt 65 % av den for den hvite befolkningen i USA.

24 % av den hvite befolkningen i USA har høyere utdannelse. 11 % av den afroamerikanske har det. Høyere utdannelse betyr at man har gått på universitet eller høyskole etter videregående skole.

USA er et land med mye større økonomiske forskjeller enn Norge. Man må også betale for høyere utdannelse og grunnleggende helsetilbud. Grunnleggende helsetilbud er for eksempel fastlege og sykehus, noe som er nesten gratis i Norge.

Bevegelsen er ikke en organisasjon, men et stort nettverk av aktivister, politikere og kjendiser. Selv om den offisielle rasesegregeringen i USA endte på 60-tallet har den svarte befolkningen det fortsatt dårligere enn hvite amerikanere. For eksempel er sannsynligheten for å bli skutt og drept av en politibetjent 3 ganger høyere hvis du er svart. Mange mener at fordommer mot den svarte befolkningen er en av årsakene til dette. For eksempel mener noen hvite at de fleste svarte er farlige og kriminelle. Det er selvfølgelig ikke sant.

Drøftings-oppgaver

Hvorfor er det så store forskjeller mellom svarte og hvite i USA?

Beyoncé Formation Tour 1

Visste du at...?

#Icantbreathe var en emneknagg som ble brukt etter at Eric Garner døde etter å ha blitt lagt i bakken av politi i New York. Emneknaggen referer til hans siste ord før han døde ("jeg får ikke puste"). Det var de samme ordene George Floyd sa før han også ble drept av politiet på samme måte.

6. juli 2016 ble en mann ved navn Philando Castle skutt av en politibetjent. Han ble skutt fire ganger i armen da han ble stoppet i trafikken. Han døde av skadene. Kona filmet hendelsen. Deres fire år gamle datter var med i bilen.

USA er et av de landene som har flest innbyggere i fengsel til enhver tid. 1 av 3 svarte menn vil ha sittet i fengsel i løpet av livet. Dette ikke er fordi svarte er mer kriminelle, men fordi det er stor forskjellsbehandling i det amerikanske rettssystemet på grunn av rasisme. Det er også store økonomiske forskjeller mellom den svarte og hvite befolkningen.

Mange kjente artister og skuespillere støtter Black lives matter-bevegelsen, som for eksempel Beyoncè og Jay Z, Samuel L. Jackson og Katy Perry. Tidligere president Barack Obama har også sagt at afro-amerikanere er spesielt "sårbare" i det amerikanske samfunnet.

Drøftings-oppgaver

Noen vil bruke slagordet All Lives Matter istedenfor. Hvorfor har svarte aktivister reagert på dette?

Les mer

aldrimer22juli.no: Hva er rasisme?, Apartheid, Benjamin-drapet, Rosa Louise McCauley Parks, Martin Luther King, Malcolm Little (Malcolm X)

Black Lives Matter: http://blacklivesmatter.com/

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/...

Bilder:

  • Forsidebilde: En kvinne holder opp et skilt under en Black lives matter-demonstrasjon i Minneapolis. Foto: Tony Webster/Wikimedia
  • Beyoncè, The Formation World Tour. California, 16. mai 2016. Foto: Kevin Edwards/Wikimedia

Sist oppdatert: 07/10/2020 04:05