flip it

“A man who stands for nothing will fall for anything.”

Malcolm Little (Malcolm X)

Malcolm Little ble født 19. mai 1925 som det fjerde av syv søsken i Omaha, Nebraska i USA. Moren Louise var hjemmeværende, mens faren Earl var baptistprest og menneskerettighetsforkjemper.

I 1929 brant huset familien til Malcolm bodde i ned til grunnen, og to år senere ble faren Earl funnet drept. Begge hendelsene ble behandlet som ulykker av politiet, selv om familien hele tiden mente at Black Legion stod bak. Louise brøt sammen flere år etter at mannen ble drept, og ble innlagt på mentalinstitusjon da Malcolm var 13 år. Da hadde hun i mellomtiden fått barn med en mann hun trodde hun skulle gifte seg med, men som stakk av da det viste seg at hun var gravid. De åtte barna ble spredd på ulike barnehjem og fosterhjem.

1965 FBI monograph on Nation of Islam - Malcolm X Little

Visste du at...?

Familien måtte flytte to ganger før Malcolm fylte fire grunnet trusler fra organisasjonen Black Legion, en white supremacy-organisasjon med sterke bånd til Ku Klux Klan.​

Malcolm flyttet til Boston som ung mann, og ble dømt for innbrudd i 1946 sammen med barndomsvennen Malcolm «Shorty» Jarvis. Dommen var på ti år, hvorav Malcolm Little sonte sju.

Da Malcolm slapp ut av fengsel i 1952 var han allerede en tilhenger av NOI, og hadde byttet ut Little med X. Han anså Little-navnet for å være et slavenavn, og tok navnet X for å markere sitt tapte stammenavn.

I 1946 havnet Malcolm Little i fengsel for innbrudd. Han brukte tiden i fengsel til å utdanne seg, og det var i løpet av denne perioden at han fikk sin politiske oppvåkning. 

Malcolm X fattet interesse for Nation of Islam (NOI), populært kalt "Black Muslims", og begynte å studere lederen Elijah Muhammads lære mens han satt i fengsel. Blant annet mente Muhammad at de hvite bevisst og aktivt motarbeidet afroamerikaneres muligheter til å hevde seg og oppnå politisk, økonomisk og sosial suksess. NOI jobbet også for separatisme og en selvstendig stat for svarte amerikanere, adskilt fra hvite innbyggere.

Drøftings-oppgaver

Hva tror du er grunnen til den politiske oppvåkningen til Malcolm X?

Visste du at...?

Malcolm X var en mediemagnet, og deltok blant annet i en ukelang TV-spesial i 1959 med Mike Wallace som het «The hate that hate produced». Dette gjorde Malcolm mer berømt enn Elijah Muhammad.

Malcolm X skilte seg fra Martin Luther King jr på flere områder enn religion. Blant annet kjempet han for separasjon av svarte amerikanere, om nødvendig ved bruk av vold.

Fordi Malcolm var en karismatisk og intelligent mann fikk han raskt ansvar for å bygge moskeer og fremme NOIs saker i offentligheten. Han talte i radio, TV og skrev utallige artikler. Som religiøs leder og talsmann i NOI fikk han mye av æren for at organisasjonen vokste fra 500 medlemmer i 1952 til over 30.000 i 1963. Han bidro dermed sterkt til en radikalisering av svarte ungdommer i USA.

Organisasjonen ble infiltrert av FBI, og i hemmelighet plantet de mikrofoner og kameraer og annet overvåkningsutstyr for å følge NOIs aktiviteter. Blant annet viste det seg at Malcolms ene livvakt var FBI-agent.

MartinLutherKingMalcolmX2

Visste du at...?

Malcolm Little giftet seg med Betty Sanders i 1958.

Uttalelsen “[Kennedy] never foresaw that the chickens would come home to roost so soon,” førte til at Malcolm ble suspendert fra NOI og pålagt 90 dagers taushet fra Muhammad. Malcolm mistenkte at det var andre grunner til at han ble suspendert, og brøt med organisasjonen i mars 1964.

Etter at han forlot NOI grunnla Malcolm X sin egen religiøse organisasjon, the Muslim Mosque, Inc.

Da NOI var på topp fikk Malcolm X først ett tilbakeslag da det viste seg at Elijah Muhammad i hemmelighet hadde seksuelle forhold til flere kvinnelige medlemmer av NOI. Som om ikke det var nok hadde noen av disse forholdene også resultert i barn. Malcolm avslo å hjelpe Elijah Muhammad med å skjule disse forholdene. Han var knust fordi han hadde sett på Elijah Muhammad nærmest som en levende profet. Selv hadde han levd i sølibat til han giftet seg. Han følte seg også skyldig i å ha forledet tusenvis av mennesker til å følge NOI, en organisasjon han nå mente var fundert på løgner. Han brøt med organisasjonen kort tid etter.

Drøftings-oppgaver

Sammenlign Martin Luther King jr og Malcolm X. Hvilke likheter finner du mellom dem? Hvilke forskjeller finner du?

Visste du at...?

Hans muslimske navn var El-Hajj Malik El-Shabazz. Dette tok han mens han var på pilegrimsreise til Mekka i 1964.

I juni 1964 grunnla Malcolm organisasjonen Organization of Afro-American Unity.

I 1964 dro Malcolm X på pilegrimsreise til Mekka, en reise som forandret livet hans. For første gang diskuterte han sine tanker og ideer med mennesker fra andre kulturer. Han oppdaget at ortodokse muslimer talte om likeverd for alle, ikke bare svarte. Da han kom hjem uttalte han at han hadde møtt blonde, blåøyde menn han kunne kalle brødre. Han talte ikke lenger bare til afro-amerikanere. Han sluttet å være talsmann for black supremacy, og jobbet isteden mot rasisme av alle slag.

Shabazz Gravesite

Visste du at...?

Femten hundre mennesker deltok i begravelsen til Malcolm X. Venner av ham tok spadene fra graverne etter seremonien og begravde ham selv.

Tvillingdøtrene til Malcolm X ble født etter at han var død.

Malcolms attentatmenn, Talmadge Hayer, Norman 3X Butler og Thomas 15X Johnson ble dømt for mord i mars 1966. Alle tre tilhørte Nation of Islam.

Etter gjentatte angrep på Malcolm X dro han sjelden noen steder uten livvakter. 14. februar 1965 ble huset til familien angrepet med brannbomber. På dette tidspunkt besto familien av Malcolm, Betty og de fire døtrene deres. Ingen ble skadet. En uke senere lyktes attentatmennene. Under et arrangement ved Manhattan’s Audubon Ballroom 21. februar 1965 ble Malcolm X myrdet på talerstolen. Tre attentatmenn løp opp på scenen og skjøt Malcolm X 15 ganger fra kloss hold. Han ble erklært død før de nådde fram til sykehuset.

Les mer/kilder

aldrimer22juli.no: Black lives matterRosa Louise McCauley ParksMartin Luther King

Den offisielle Malcolm X-siden: http://malcolmx.com/biography/

Store norske leksikon: https://snl.no/Malcolm_X

History.com: http://www.history.com/topics/black-history/malcol...


Bilder: 

  • FBIs monogram av Malcolm X og Nation of Islam. 1965. Kilde: FBI 
  • Martin Luther King og Malcolm X møtes i 1964. Kilde: Marion S. Trikosko, U.S. News & World Report Magazine/Wikimedia 
  • Graven til Malcolm X (El-Hajj Malik El-Shabazz) og Betty Shabazz. Foto: Tony the Misfit/Wikimedia 


Sist oppdatert: 19/12/2016 13:39