"sigøinere og andre omstreifere som ikke godtgjør å ha norsk statsborgerrett, skal nektes adgang til riket" (1927)
Norske romer
Med norske romer mener vi den nasjonale minoriteten rom. Det vil si, norske statsborgere med rombakgrunn, som bor mer eller mindre permanent i Norge.
Vi vet ikke mye om tidlig historie til romene. Opprinnelsen til språket, romanés («på romvis»), er stedfestet til India. For 1000-1500 år siden utvandret forfedrene til dagens romer fra Asia til Øst-Europa, og særlig til Romania, Balkan og Ungarn. Dette kalles Den første vandringen. Her ble mange holdt som slaver og levde generelt under vanskelige forhold. Språket og tradisjonene ble opprettholdt delvis fordi det var ulovlig for slaver å gifte seg utenfor folkegruppen. Noen romer levde riktignok relativt fritt og kunne fortsette med den reisende livsformen.
Visste du at...?
Rom er valgt som den offisielle betegnelsen i Norge. Tidligere ble romer kalt sigøynere, og enkelte ønsker fortsatt å bli kaltdette.
Ettersom de første romene fortalte at de kom fra Egypt, ble de mange steder bare omtalt som egyptere – på engelsk gypsies, på spansk gitanos. Selv kalte romene seg secani, det samme ordet som på tysk har blitt til zigeuner og på norsk sigøyner.
Språket romanés har ikke blitt særlig påvirket av europeiske språk, og mange norske romer har romanés som morsmål. Romer fra ulike land har dermed mulighet til å forstå hverandre på tvers av landegrenser.
Antall romer med tilhørighet i Norge er usikkert, mest sannsynlig mellom 500 og 750. De fleste bor i Oslo-området, og de fleste tilhører storfamilier.
I siste halvdel av 1800-tallet førte store omveltninger i Romania til stor fattigdom og mange slaver ble frigitt. Mange romer emigrerte til resten av Europa, også til Norge. Norske romer er etterkommere etter det som ofte kalles Den andre vandringen. Til å begynne med fikk de små romfølgene som oppholdt seg i Norge liten oppmerksomhet, og de fikk som regel være i fred. På begynnelsen av 1900-tallet endret dette seg. Det kom krav om at grensene skulle stenges, og at rombefolkningen skulle utvises.
Drøftings-oppgaver
Hvorfor har mange sluttet å bruke betegnelsen "sigøyner", og gått over til å bruke "romer"?
Visste du at...?
De norske romene har status som nasjonal minoritet. Denne statusen fikk de fordi gruppen har lang tilknytning til landet. Anerkjennelsen kom delvis som oppreisning for tidligere tiders assimileringspress, overgrep og diskriminering.
Fra 1927 til 1956 hadde romer innreiseforbud til Norge jfr den såkalte "sigøynerparagrafen" i fremmedloven av 1927: "sigøinere og andre omstreifere som ikke godtgjør å ha norsk statsborgerrett, skal nektes adgang til riket".
Før andre verdenskrig betalte den norske staten nazi-Tyskland for å uttransportere norske romer. De fleste ble senere drept i konsentrasjons- og utryddelsesleire.
Man antar at nærmere en halv million romer ble utryddet i konsentrasjonsleire under annen verdenskrig. Romer ble utsatt for forfølgelse og overgrep av nazistregimet i Tyskland. Riktignok registrerte ikke nazistene drepte romer like nøye som drepte jøder, men man antar at tallet på drepte romer er over 400 000. Nazistenes forsøk på å utrydde romene omtales av mange som Porajmos, Fortæringen.
Norske myndigheter så ikke på romer som tilhørende i Norge. Romene ble derfor ikke utsatt for den samme fornorsknings- og assimileringspolitikken som for eksempel romani-folket. Man regnet med at rombefolkningen ville forlate landet hvis man gjorde det vanskelig nok å bli. På 1920-tallet kom det en lovendring som førte til at «sigøinere og andre utenlandske omstreifere» ikke hadde adgang til riket. Norske pass ble gjort ugyldige. I 1930 hadde livssituasjonen for romer i Norge blitt så vanskelig at mange utvandret til Frankrike, Belgia og Tyskland. For mange ble dette skjebnesvangert. I 1934 ble norske romer som prøvde å flykte fra Tyskland til Norge avvist av norske myndigheter. Flesteparten ble senere drept i konsentrasjonsleirene. Romer som overlevde konsentrasjonsleirene og fortalte om overgrep de hadde blitt utsatt for opplevde å ikke bli trodd, og fikk ikke benytte erstatningsordningene som hadde blitt opprettet.
Drøftings-oppgaver
Hvorfor finnes det så lite informasjon nedskrevet om romer?
Visste du at...?
Det føres ikke egen statistikk over romer i Norge, derfor er mange av tallene som gjelder usikre. Folk som ikke er romer selv vet derfor alt for lite om romene generelt, deriblant diskriminering av romer og levekår blant romer.
Det finnes også andre grupper av romer i Norge enn den nasjonale minoriteten. Noen har innvandrerbakgrunn fra Russland, andre fra det tidligere Jugoslavia.
Norske myndigheter kritiseres av FNs kommissær for menneskerettigheter (2015) for behandling av norske romer. Blant annet er bortimot halvparten av norske rombarn i barnevernets varetekt, eller står i fare for å havne der, uten at regjeringen kan forklare hvorfor.
Norske medier bruker ofte romfolk som betegnelse på tilreisende romer for å skille mellom den nasjonale minoriteten og romer med annen nasjonalitet.
I løpet av 1950-tallet søkte overlevende etter romer som hadde prøvd å komme inn i Norge i 1934 om å få innreisetillatelse. Selv om mange var født i Norge, eller hadde annen tilknytning til landet, ble søknadene avvist. Etter politisk press og mye medieomtale åpnet myndighetene til slutt for at de fleste kunne få vende tilbake. I 1956 ble innreiseforbudet for romer opphevet.
I løpet av 1960- og 70-tallet ble det opprettet egne tilbud rettet mot romer i Norge, særlig i Oslo. Det ble etablert egne barnehager, fritidsklubber og skoleklasser. Mange fikk egne boliger i et forsøk på å bosette rombefolkningen som i alle år hadde vært reisende. Økte fordommer og begrenset effekt av tiltakene førte til at de ble avviklet i 1991. I ettertid mener mange at ordinære tjenester fungerer dårlig for romer, og at myndighetenes kompetanse er for lav. På grunn av dette ble tilliten mellom de av oss som er romer og myndigheter mye dårligere da særtilbudene ble avviklet.
Les mer
aldrimer22juli.no: Tilreisende rom, Europas rombefolkning, Diskriminering
Hefte fra Utdanningsdirektoratet: Hefte om norske minoriteter
Store norske leksikon: https://snl.no/rom/etnisk_gruppe
Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter: http://www.hlsenteret.no/kunnskapsbasen/livssyn/minoriteter/norske-rom/norske-rom-
Nrk-artikkel: http://www.nrk.no/urix/_-slakter-norges-behandling...
Bilder:
- Det internasjonale romflagget. Laget i 1933. Motivet er et vognhjul.
- Konsentrasjonsleir i Auschwitz. Polen 1945. Foto: Stanislaw Mucha/German Federal Archives
- Franz og Marie Josef Czardas blir fratatt barna sine av barnevernsnemnda, assistert av politi. Oslo 1955. Foto: Aage Storløkken
Sist oppdatert: 27/08/2024 13:27