Den afrikanske tilstedeværelsen i Norge dateres tilbake til 1596.
Svart historie i Norge
Mange er ikke klar over at afrikanske menneskers tilstedeværelse i Norge kan dateres tilbake til slutten av 1500-tallet. Norge har også en mørk historie som deltager i den brutale slavehandelen. Etter avskaffelsen av slaveriet turnerte flere afrikanske amerikanere i Norge og noen bosatte seg også her.

Visste du at..?
Plantegningen over slaveskipet Brookes er fremdeles et av verdens mest kopierte politiske bilder (se bildet over). Slavene ble lenket fast i overfylte skip. Det mest kjente norske slaveskipet het Fredensborg. (Foto: Wikimedia Commons)
Ca. 15-20% av alle menneskene som ble tatt fra Afrika døde om bord på skipet som skulle frakte dem over Atlanteren. Dødsårsaker kunne være sykdom, mangel på mat eller fangenskap.
Det er veldig vanskelig å vite akkurat hvor mange mennesker som ble tatt som slaver fra Afrika. Noen regner med at tallet ligger rundt 12 millioner og andre at det kan være så mange som 17 millioner.
Slaveeierne hadde lov til å straffe og torturere slaver. De kunne piske, brenne, lemleste og mye mer. Mange slaver døde av forholdene.

Visste du at...?
I 1995 ble det satt opp et skilt med påskriften Knivstikkersmauet hvor Ernst også var avbildet. Bildet ble i 2015 tatt ned fordi karikaturtegningen var støtende og ble funnet rasistisk.
Slaver fikk ofte nye kristne, europeiske navn. Christian Hansen Ernst skal ha hett Chris Henry Ernest da han enda var slave i England
En annen ung gutt som ble tatt med til Norge var Adam Jacobsen. Han ble født på den dansk-norske kolonien St. Croix rundt 1769 som barn av afrikanske slaver. Da han var 13 år, ble han solgt til en Hans Herlofson fra Arendal og fraktet dit. Som 19-åring ble han konfirmert i den norske kirka. Da Adam var 21 år, rømte han fra Herlofson. Han oppholdt seg noen dager i skogen før han meldte seg selv til byfogden. Byfogden mente at ettersom Adam var en del av den kristne menigheten og konfirmert, var han en likemann. Og at i Norge var livegenskap og slaveri ukjent, derfor skulle Adam være en fri mann. Adam skal visstnok ha ønsket å reise tilbake til sin mor på st. Croix, men ingen vet hva som faktisk skjedde etter at han ble fri.

Visste du at..?
En blackface-artist var en hvit musiker som malte seg svart i ansiktet, med overdrevne karakteristikker, som gjorde narr av afrikanere og brukte negative stereotypier for å underholde den hvite befolkningen. Blackface regnes av mange som rasistisk.
Geo Jackson danset en såkalt sanddans, hvor han strødde sand på scenen for å kunne gli med føttene mot underlaget. Da så det ut som om han gikk fremover, samtidig som han gled bakover. Dette gjorde han i Kristiania i 1892, 100 år før Michael Jacksons berømte moon walk
Bildet over er et utsnitt fra en plakat med Geo Jackson (Foto: UiO)

Visste du at..?
Jon Alfred Mjøen var den fremste norske forskeren på feltet rasebiologi.
Et slikt tankegods som Mjøen hadde, var svært utbredt. De mest kjente eksemplene på et slikt tankegods er nazistenes forsøk på å utrydde jødene under 2. verdenskrig og segregeringen av mennesker basert på hudfarge i USA og Sør-Afrika.
Bildet over er et foto av boken til Mjøen. Her har han kategorisert mennesker inn i forskjellige raser. Noen er også det han kaller primitive. (Foto: Nasjonalbiblioteket)

Visste du at..?
Menneskene i Kongolandsbyen skal opprinnelig ha vært fra Senegal og ikke fra Kongo slik navnet antyder.
Opprinnelig mente utstillingskomiteen at det burde være nok å stille ut samer. Men direktør Oppegaard i komiteen mente at det å stille ut norske, stemmeberettigede borgere for penger var usmakelig.
Bildet over er fra Kongolandsbyen på Frogner i 1914. Fotografen er ukjent, men bildet er hentet fra Nasjonalbiblioteket.

Visste du at..?
Plassen foran Schous bryggeri på Grünerløkka i Oslo fikk navnet Ruth Reese plass i 2012 for å hedre musikeren og antirasisten.
I oktober 1990 ble Ruth Reese utnevnt til SOS Rasismes første æresmedlem. Hun gikk på scenen og fikk prisen, men kollapset av et hjerteinfarkt og døde.
Stiftelsen Kultur mot Rasisme deler ut stipendet The Ruth Reese Foundation Award.
Fotografiet over er tatt av Klaus Forbregd og er hentet fra NTNU University Library.
Inspirasjon og informasjon til denne artikkelen er hovedsakelig hentet fra Framtida.nos artikkel:
"Svart historie i Noreg: 12 viktige ting du bør vete om"
Les mer:
Sist oppdatert: 18/11/2020 16:35