"Ulf og Karin" fikk omkring dobbelt så mange henvendelser som "Ali og Laila".
Finnes rasisme og etnisk diskriminering i Norge i dag?
Norge er ikke et rasistisk land, men rasisme finnes, og den påvirker livskvaliteten til en del mennesker iblant oss.
Om rasisme og etnisk diskriminering finnes, kan man faktisk teste på egen hånd. Prøv dette:
Sett inn to boligannonser i samme avis hvor du søker etter å leie en leilighet. Annonsene bør være like. Den eneste forskjellen bør være at du underskriver dem med ulike navn. Den ene annonsen kan eksempelvis underskrives med "Ulf og Karin", og den andre med "Ali og Laila".
Da Antirasistisk Senter gjorde dette, fikk "Ulf og Karin" omkring dobbelt så mange henvendelser som "Ali og Laila".
Visste du at...?
I 2016 ble det anmeldt 175 hatkrimsaker til politiet i Oslo. Av disse var det 108 saker der folk hadde blitt utsatt for hatkriminalitet på etnisk grunnlag.
Politiet tror det er store mørketall og mange som ikke velger å anmelde når de blir utsatt for rasistisk hatkriminalitet.
I tillegg til massakren den 22. juli 2011 har det har vært flere rasistiske drap i Norge gjennom historien. Drapet på Benjamin Hermansen er kanskje det mest kjente, men så sent som i 2008 ble norsk-somalieren Mahmed Jamal Shirwac drept av en etnisk norsk mann som hadde kommet med mange rasistiske uttalelser på nett.
Institutt for samfunnsforskning (ISF) og FAFO oppdaget noe lignende da de testet det norske arbeidsmarkedet. De sendte inn likeartede jobbsøknader, og underskrev søknadene med navnene "Saera Rashid" og "Ida Johannessen". Det var i alt 1800 arbeidsgivere med i testen. Både "Saera Rashid" og "Ida Johannessen" ble innkalt på intervjuer hos 522 arbeidsgivere, men "Ida" ble i tillegg innkalt på 232 intervjuer som Saera ikke ble innkalt til. Det betyr at det var 232 arbeidsgivere som ikke ga "Saera Rashid" muligheten fordi hun hadde "feil" navn.
Dette betyr ikke at alle disse arbeidsgiverne har rasistiske holdninger – langt fra. Noen vil trolig ha det. For andre arbeidsgivere handler det trolig mer om at vi alle kan ha lett for å ansette mennesker vi tror ligner oss selv. Forskerne som sto bak undersøkelsen, gjorde intervjuer med arbeidsgiverne i ettertid, hvor ingen av dem uttrykte skeptiske holdninger mot jobbsøkere med minoritetsbakgrunn. Det faktiske resultatet blir likevel diskriminering.
Vet man egentlig alt man trenger å vite om "Saera Rashid" uten å ha møtt henne? Det kunne selvsagt godt ha vist seg at "Saera Rashid" var en langt mer sympatisk person enn "Ida Johannessen". Den eneste muligheten for å vite hvordan en person faktisk er, er å møte henne.
Drøftings-oppgaver
Hvorfor finnes det rasisme i Norge?
Visste du at...?
Det førte til store kontroverser da norsk-nigerianeren Eugene Ejike Obiora døde under en politi-pågripelse i 2006. Han ble lagt i bakken og døde av kvelning. Mange mente at politiet hadde utøvd overdreven maktbruk på grunn av rasisme.
Med jevne mellomrom dukker det opp diskusjoner om rasistisk språkbuk. Skjellsordet "neger" ble tidligere brukt om mennesker med opphav fra Afrika, men er et nedsettende begrep som stammer fra slavetiden i USA. Derfor er det ikke et nøytralt ord, slik noen påstår.
Mange minoritetsungdommer opplever også å diskrimineres på utesteder. Antirasistisk Senter har testet dette flere ganger i Oslo sentrum, og hver gang funnet klare tilfeller av diskriminering. Som ett eksempel: En ung mann med afrikansk bakgrunn ble i løpet av én lørdagskveld nektet adgang på fire av de fem utestedene hvor de hvite testpersonene slapp inn. Påskuddet for å nekte ham adgang var at han ikke sto på "gjestelisten". Det gjorde selvsagt ikke de hvite testpersonene heller – disse gjestelistene finnes ofte ikke i det hele tatt. I tillegg ble han kalt med et stygt rasistisk skjellsord i køen til det ene utestedet, og det ble lagd apelyder etter ham fra en bil som kjørte forbi ham utenfor et annet utested.
Les mer:
aldrimer22juli.no: Hva er rasisme?, Hatkriminalitet, Antisemittisme, Islamofobi, Konspirasjonsteorien om "Eurabia", Diskriminering, Forebygging av rasisme, diskriminering og fordommer, Hvordan håndtere rasisme i skolen, Høyreekstremisme i Norge i dag, "Aldri mer" 22. juli 2011, Undertrykking av samer i norsk historie, Benjamin-drapet
Norsk folkehjelp: http://www.fordommer.no/
Store norske leksikon: https://snl.no/rasisme
Bilder:
- Fra en demonstrasjon i forbindelse med Obiora-saken i 2008.
- Foto: GAD/Wikimedia
- 17. mai for alle. Foto: Samir Madad 2016.
Sist oppdatert: 01/08/2017 16:28