flip it

...sannsynligheten for å bli skutt og drept av en politibetjent er 3 ganger høyere hvis du er svart.

Black Lives Matter

Black Lives Matter (BLM) en aktivistbevegelse som oppsto i USA i 2013 etter at den afro-amerikanske tenåringen Trayvon Martin ble skutt og drept av en hvit mann som drev med nabolagspatrulje. Og emneknaggen #blacklivesmatter oppsto i sosiale medier.

Trayvon var på vei hjem fra nærbutikken da en mann kontaktet politiet ettersom han mente at Trayvon oppførte seg mistenkelig. Mannen ble bedt om å holde seg i ro, men han valgte allikevel å følge etter Trayvon. Det skal ha endt i en krangel hvor mannen avfyrte sitt våpen og drepte Trayvon. Mannen ble frikjent fordi retten mente han handlet i nødverge.

Det har vært flere hendelser hvor svarte har blitt skutt og drept av politiet, som har ført til store demonstrasjoner over hele USA. Sosiale medier bidrar til at videoer av overgrep kan nå andre siden av verden på kort tid. Nylig var vi vitne til at George Floyd, en afro-amerikansk mann, ble lagt på magen på bakken av en politimann. Politimannen legger kneet sitt over nakken til George. George sier at han ikke klarer å puste, opptil flere ganger, men blir overhørt. Det ender med at han dør.

Visste du at...

I 2009 var den vanligste inntekten for afroamerikanere rundt 65 % av den for den hvite befolkningen i USA.

24 % av den hvite befolkningen har høyere utdannelse, mot 11 % av den afroamerikanske.

USA er et land med mye større økonomisk ulikhet enn Norge. Man må også betale for høyere utdannelse og grunnleggende helsetilbud.

Bevegelsen protesterer mot det de mener er politivold, etnisk profilering, diskriminering av etniske minoriteter i det amerikanske rettssystemet og i samfunnet for øvrig. Begrepet «Black lives matter» handler om en opplevelse av at «svarte liv» er mindre verdt enn «hvite liv» i det amerikanske samfunnet. Temaet har skapt mye oppmerksomhet internasjonalt. Etter drapet på George Floyd ble det store demonstrasjoner verden over, også her i Norge.

Bevegelsen er ikke en organisasjon, men et stort nettverk av aktivister, politikere og kjendiser. Selv om den offisielle rase-segregeringen i USA endte på 60-tallet er det mange ting som peker på at den svarte befolkningen fortsatt har dårligere livsvilkår enn hvite amerikanere. Blant annet er sannsynligheten for at en tilfeldig afroamerikansk person skal bli drept av politiet nesten tre ganger så høy som sjansen for at en tilfeldig hvit person skal bli det. Flere har pekt på fordommer mot den svarte befolkningen som kriminelle og farlige som en av årsakene til dette.

Drøftings-oppgaver

Hva kan være årsakene til at det er så stor ulikhet mellom svarte og hvite i USA?

Beyoncé Formation Tour 1

Visste du at...

#Icantbreathe var en annen emneknagg som ble mye brukt etter at Eric Garner døde etter å ha blitt lagt i bakken av politi i New York. Emneknaggen referer til hans siste ord før han døde og har nå blusset opp igjen etter drapet på George Floyd.

6. juli 2016 ble en mann ved navn Philando Castle skutt av en politibetjent fire ganger i armen da han ble stoppet i trafikken. Han døde av skadene. Kona filmet hendelsen. Deres fire år gamle datter var med i bilen.

USA er et av de landene som har flest innbyggere i fengsel til enhver tid, og 1 av 3 svarte menn vil ha måttet sitte i fengsel i løpet av livet. Mange peker på at dette ikke er som følge av at svarte ikke er mye mer kriminelle, men at det er forskjellsbehandling i det amerikanske rettssystemet som følge av rasisme. Det er også store økonomiske forskjeller mellom den svarte og hvite befolkningen.

Mange kjente artister og skuespillere støtter Black Lives Matter-bevegelsen, som for eksempel Beyoncè og Jay Z, Samuel L. Jackson og Katy Perry. Forhenværende president Barack Obama har også uttrykt at afro-amerikanere er spesielt «sårbare» i det amerikanske samfunnet.

Drøftings-oppgaver

Noen foretrekker å bruke slagordet All Lives Matter og mener at man ikke skal skille ut "Black". Hva kan være grunnen til dette? Hvorfor har svarte aktivister reagert på dette?

Les mer

Black Lives Matter: http://blacklivesmatter.com/

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/...

Bilder:

  • Forsidebilde: En kvinne holder opp et skilt under en Black lives matter-demonstrasjon i Minneapolis. Foto: Tony Webster/Wikimedia
  • Beyoncè, The Formation World Tour. California, 16. mai 2016. Foto: Kevin Edwards/Wikimedia

Sist oppdatert: 24/09/2020 17:07