flip it

...sannsynligheten for å bli skutt og drept av en politibetjent er 2,5 ganger høyere hvis du er svart.

Black lives matter

Black lives matter er en aktivist-bevegelse som oppsto i USA i 2013 da den afro-amerikanske tenåringen Trayvon Martin ble skutt av en politibetjent og hashtaggen #blacklivesmatter ble brukt på Twitter.

Det har vært mange hendelser hvor svarte har blitt skutt og drept av politet, som har ført til mange store demonstrasjoner over hele USA. Bevegelsen protesterer mot det de mener er politivold, etnisk profilering, diskriminering av etniske minoriteter i det amerikanske rettssystemet og i samfunnet for øvrig. Begrepet ”Black lives matter” handler om en opplevelse av at ”svarte liv” er mindre verdt enn ”hvite liv” i det amerikanske samfunnet.  Temaet har skapt mye oppmerksomhet internasjonalt, også her i Norge. 

Visste du at...

I 2009 var den vanligste inntekten for afroamerikanere rundt 65 % av den for den hvite befolkningen i USA.

24 % av den hvite befolkningen har høyere utdannelse, mot 11 % av den afroamerikanske.

USA er et land med mye større økonomisk ulikhet enn Norge. Man må også betale for høyere utdannelse og grunnleggende helsetilbud.

Bevegelsen er ikke en organisasjon, men et stort nettverk av aktivister, politikere og kjendiser. Selv om den offisielle rase-segregeringen i USA endte på 60-tallet er det mange ting som peker på at den svarte befolkningen fortsatt har dårligere livsvilkår enn hvite amerikanere. Blant annet er sannsynligheten for å bli skutt og drept av en politibetjent 2,5 ganger høyere hvis du er svart, og fem ganger høyere hvis du i tillegg er ubevæpna. Mange har pekt på fordommer mot den svarte befolkningen som kriminelle og farlige som en av årsakene til dette. 

Drøftings-oppgaver

Hva kan være årsakene til at det er så stor ulikhet mellom svarte og hvite i USA?

Beyoncé Formation Tour 1

Visste du at...

#Icantbreathe var en annen hashtag som ble mye brukt etter at Eric Garner døde etter å ha blitt lagt i bakken av politi i New York. Hashtaggen referer til hans siste ord før han døde.

6. juli 2016 ble en mann ved navn Philando Castle skutt av en politibetjent fire ganger i armen da han ble stoppet i trafikken. Han døde av skadene. Kona filmet hendelsen. Deres fire år gamle datter var med i bilen.

USA er et av de landene som har flest innbyggere i fengsel til enhver tid, og 1 av 3 svarte menn vil ha måttet sitte i fengsel i løpet av livet. Mange peker på at dette ikke er som følge av at svarte ikke er mye mer kriminelle, men at det er forskjellsbehandling i det amerikanske rettssystemet som følge av rasisme. Det er også store økonomiske forskjeller mellom den svarte og hvite befolkningen. 

Mange kjente artister og skuespillere støtter Black lives matter-bevegelsen, som for eksempel Beyoncè og Jay Z, Kanye West, Samuel L. Jackson og Katy Perry. Forhenværende president Barack Obama har også uttrykt at afro-amerikanere er spesielt "sårbare" i det amerikanske samfunnet. 

Drøftings-oppgaver

Noen foretrekker å bruke slagordet All lives matter og mener at man ikke skal skille ut "black". Hva kan være grunnen til dette? Hvorfor har svarte aktivister reagert på dette?

Les mer

Black Lives Matter: http://blacklivesmatter.com/

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/...

Bilder: 

  • Forsidebilde: En kvinne holder opp et skilt under en Black lives matter-demonstrasjon i Minneapolis. Foto: Tony Webster/Wikimedia 
  • Beyoncè, The Formation World Tour. California, 16. mai 2016. Foto: Kevin Edwards/Wikimedia 

Sist oppdatert: 17/08/2017 16:44