flip it

"I`d see the bus pass every day … The bus was among the first ways I realized there was a black and white world."

Rosa Louise McCauley Parks

​Da 42 år gamle Rosa Parks i 1955 nektet å gi fra seg setet sitt på bussen til en hvit passasjer, satte det i gang en boikott som markerte den virkelige begynnelsen på protestene mot raseskillene i USA på 1950- og 60-tallet.

Rosa Parks (f. 4/2-1913 – d. 24/10-2005) var en afroamerikansk syerske og sekretær som er best kjent for at hun nektet å oppgi setet sitt på bussen til en hvit passasjer, da alle plassene forbeholdt hvite var opptatt, og de enorme konsekvensene dette skulle få for det amerikanske samfunnet. Dette var den direkte foranledningen til Høyesteretts forbud mot offentlig segregering og Parks ga ansikt til en hel bevegelse. Hun er fortsatt er en av USA og verdens mest kjente borgerrettighetsaktivister.

Visste du at...?

Rosa Parks ble født i Tuskegee i Alabama i 1913. Besteforeldrene hennes var tidligere slaver. Rosa Parks er mest kjent for å ha nektet å oppgi setet sitt på bussen til en hvit passasjer.

Ku Klux Klan (KKK) er egentlig tre ulike organisasjoner over tid. Den første KKK oppstod i USAs sørstater etter borgerkrigen. Den høyreekstreme organisasjonen ble stiftet i 1865 i Tennessee for å bevare de hvites herredømme, bl.a. ved å skremme den svarte befolkning fra å gjøre bruk av stemmeretten. Denne versjonen av KKK ble oppløst i 1870.

Den andre KKK oppstod i Georgia 1915 som en reaksjonær organisasjon, denne gang rettet ikke bare mot de fargede, men også mot jøder, katolikker og personer som representerte et liberalt eller radikalt samfunnssyn. Denne versjonen (som var mindre voldelig og kanskje mer nostalgisk enn den forrige) mistet innflytelse på begynnelsen av 1920-tallet.

Etter andre verdenskrig ble KKK for tredje gang forsøkt opplivet. Til dels under antikommunismen på 1950-tallet og spesielt under borgerrettskampanjene i 1960-årene fikk KKK økt oppslutning.

Parks ble født i den lille byen Tuskegee i Alabama av foreldrene James og Leona (Edwards) McCauley. Etter at foreldrene skilte seg flyttet Rosa med moren til hennes foreldre i Pines Level, Alabama, der hun tidlig ble introdusert for aktivisme og politikk. Begge besteforeldrene hadde tidligere vært slaver og var svært engasjerte i kampen for like rettigheter. Ku Klux Klan var aktive i området, og det hendte bestefaren hennes sto på plenen foran huset deres med hagle, mens Ku Klux Klan marsjerte i gaten.

Også skolene var segregerte i USA på denne tiden, og Parks begynte på en skole som bare hadde ett klasserom og som ofte manglet nødvendig utstyr. De svarte barna måtte gå til skolen, mens de hvite barna fikk kjøre skolebuss – og til langt bedre utstyrte skoler. Da hun var bare 16 år gammel sluttet hun på skolen for å passe på sin syke bestemor og begynte å jobbe på en tekstilfabrikk som produserte skjorter.

Drøftings-oppgaver

Hvorfor sto bestefaren til Rosa på plenen med hagle?

Rosaparks
Rosaparks policereport

Visste du at...?

Rosa Parks ble tildelt flere priser for sitt engasjement, blant annet Kongressens gullmedalje i 1999, 9. september 1996 mottok hun Presidentens frihetsmedalje av president Bill Clinton. Begge regnes som USAs høyeste sivile utmerkelser.

I 1993 ble Rosa Parks valgt inn i Kvinnenes æresgalleri i USA, og i 2001 fikk hun en park og et museum i Montgomery oppkalt etter seg.

I 1932 møtte den da 19 år gamle Rosa barbermesteren og borgerrettsaktivisten Raymond Parks, aktivt medlem av National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), en av de eldste og mest innflytelsesrike amerikanske borgerettsorganisasjonene. Rosa ble stadig mer involvert i organisasjonens aktiviteter, og i 1943 meldte hun seg inn formelt og overtok rollen som leder av ungdomsavdelingen. Siden ble hun sekretær for E. D. Nixon, organisasjonens president.

Obama Bus

Visste du at...?

Fram til 1956 var det lovbestemt at alle offentlige transportmidler skulle være segregert, og bussjåfører hadde politimyndighet i håndhevelsen av dette påbudet. Når svarte skulle gå på bussen måtte de først gå inn foran for å kjøpe billett, siden gå ut igjen og gå på gjennom dørene bak. En hvit linje markerte skillet mellom foran og bak, mellom hvite og svarte, i bussen.

USAs høyesterett kom i 1956 frem til at segregering av svarte og hvite på busser var grunnlovsstridig.

Da Parks kom på bussen 1. desember 1955 hadde hun en lang arbeidsdag bak seg og satte seg ned på et av de ledige setene for svarte. Da det etter hvert ble fullt på begge sider av skillelinjen og flere hvite passasjerer ble stående i midtgangen flyttet sjåføren skiltet som markerte skillet og beordret Parks og tre andre svarte passasjerer om å oppgi setene sine til de hvite passasjerene. Parks nektet og svarte ham "I don't think I should have to stand up."

Parks ble arrestert og fengslet, men slapp ut mot kausjon samme kveld. Kvelden etter samlet 50 ledere i det fargede miljøet seg, under ledelsen av den da nokså ukjente Martin Luther King jr., for å diskutere oppfølgingsaksjoner etter hendelsen. Resultatet var at det ble gjennomført en 381 dager lang boikott av bussene i Montgomery, fra desember 1955 til desember 1956. Den førte til at et stort antall busser ble stående parkert i månedsvis. Hendelsen var også med på å sette i gang flere protester mot segregeringen.

Da Rosa Parks døde uttalte Jesse Jackson til E.R. Shipp of the New York Times: "She sat down in order that we might stand up. Paradoxically, her imprisonment opened the doors for our long journey to freedom."

Drøftings-oppgaver

Hvorfor var det så betydningsfullt at Rosa nektet å reise seg?

Les mer

Rosa Parks biografi: http://www.biography.com/peopl...

Store norske leksikon (SNL) om Rosa Parks: https://snl.no/Rosa_Parks

SNL om Ku Klux Klan: https://snl.no/Ku-Klux-Klan

History: http://www.history.com/topics/...


BILDER: 

  • Rosa Parks i 1955. Kilde: Ebony Magazine/Wikimedia 
  • Politirapporten til Rosa Parks, 1955. Kilde: US Government/Wikimedia
  • Barack Obama i bussen Rosa Parks satt i i 1955. Official White House Photo by Pete Souza


Sist oppdatert: 04/01/2017 14:04